Перейти до основного вмісту
Консультація

Особливості надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Юридична консультація щодо особливостей надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Хто має право на таку відпустку? Які документи потрібні для її оформлення? Чи можливий достроковий вихід на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років? Інші питання, які стосуються такої відпустки.

Читати далі
Роз'яснення

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 18  по 22 вересня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 18  по 22 вересня 2023 року. 1. Деякі особливості строкових трудових договорів 2.Яка стаття КЗпП України для звільнення за власним бажанням за строковим трудовим договором, якщо роботодавець порушує законодавство про працю? 3.Чи може роботодавець в односторонньому порядку змінити умови оплати праці працівника-пенсіонера (не педагога) шляхом запровадження для нього неповного робочого часу ? 4.Чи може роботодавець в односторонньому порядку змінити істотні умови праці окремого працівника, наприклад, шляхом зміни його посадових обов’язків ? 5.Чи є відмова профспілки звільняти працівника автоматичною підставою для поновлення на роботі 6.Чи надається невикористана додаткова відпустка "на дітей" на новому місці роботи 7. Чи обов’язкова посадова інструкція? 8. За що передбачена кримінальна відповідальність для роботодавців?

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 11  по 15 вересня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 11  по 15 вересня 2023 року: 1.Скільки робочих місць може бути у працівника? 2.Обмеження роботи за сумісництвом у 2023 році 3.У чому відмінність між надбавками й доплатами? 4.Чи можна ділити додаткову соціальну відпустку на дітей на частини? 5.Як відпустку при народженні дитини відображати у табелі обліку використання робочого часу? 6.Працівник повинен довести поважність прогулу — позиція ВС 7.Особливості звільнення за згодою сторін

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 14  по 18 серпня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 14  по 18 серпня 2023 року: 1.Оновлено перелік святкових днів у КЗпП 2. Які кадрові документи необхідно вести роботодавцю 3. Чи можна прийняти на роботу особу, яка не надає військового квитка (іншого військово-облікового документа)? 4.Чи можна на період відпустки працівника прийняти іншу особу за строковим трудовим договором? 5. Які можливі наслідки вчинення мобінгу для роботодавця? 6. Роботодавець планує скорочення штату працівників. За яким критерієм визначати працівників, які мають переважне право залишитися на роботі? 7. Чи потрібно повідомляти ПФУ про працевлаштування пенсіонера та чи вплине це на виплату пенсії 8. Чи має право працівник закладу освіти на щорічну основну відпустку після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень? 9. Працівник хоче замінити щорічну відпустку грошовою компенсацією. Чи можливо це? 10. Чи може працівник бути звільнений під час лікарняного за угодою сторін? 11. Який порядок дій у разі нещасного випадку 12. Чи можливе проходження військової служби під час війни за місцем проживання 13. Діти, які досягли 14-ти років, зможуть самостійно звертатися по вторинну правову допомогу

Читати далі
Роз'яснення

Як правильно діяти роботодавцю і працівнику при врученні повістки на роботі

Роз'яснення, як правильно діяти роботодавцю і працівнику при врученні повістки на роботі.

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 24  по 28 липня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 24  по 28 липня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 24  по 28 липня 2023 року: 1. Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено до 15 листопада 2. Які повістки видаватимуть в Україні з 1 серпня 3. Які дії у разі втрати книги обліку трудової книги? 4. Як має бути оформлена копія наказу про звільнення працівника? 5. Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки працівнику критичної інфраструктури протягом двох років підряд? 6. Оплата праці при тимчасовому виконанні вчителем обов’язків заступника директора з навчально-виховної роботи 7. Вищі навчальні заклади перевіряють перебування вступників на військовому обліку – на що звертають увагу 8. Чи покарають роботодавця, який примусив працівників працювати під час повітряної тривоги? 9. Судова практика розгляду трудових спорів у 2023 році 10. Розмір допомоги на поховання пенсіонера: роз’яснення ПФУ

Читати далі
Бюлетень роз’яснень

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 17  по 21 липня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 17  по 21 липня 2023 року. 1.Змінами до законів про військову службу передбачено звільнення у запас для поранених і випробування для контрактників 2. Заборгованість із виплати заробітної плати: що потрібно знати 3. Рада підвищила штраф за ухилення від переговорів щодо укладання колективного договору 4. Підстави призупинення дії трудового договору: судова практика 5. У справах про звільнення працівника за систематичні порушення суд повинен перевірити законність попередніх стягнень, незалежно від їх оскарження до суду 6. Чи можна вважати ознайомлення співробітника з наказом про відпустку, який виданий за два тижні до початку відпустки, повідомленням про початок відпустки? 7. Вагітні жінки самі зможуть визначати початок «декретної» відпустки 8. Відпустка батьку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку 9. Чи може роботодавець відмовити у звільненні, якщо заяву надіслано засобами електронних комунікаційних мереж? 10. Щодо добровільної сплати страхових внесків при нестачі страхового періоду для призначення пенсії. 11. Чи надає ПФУ допомогу на поховання мобілізованого працівника, який загинув?

Читати далі
Роз'яснення

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 19  по 23 червня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 19  по 23 червня 2023 року: 1.Держпраці нагадала про збереження середнього заробітку за мобілізованими педагогічними працівниками 2. Як застосовувати Порядок обчислення середньої зарплати для лікарняних педагогів? 3.Тривалість робочого часу практичних психологів та соціальних педагогів установ та закладів освіти, що відповідає їх тарифній ставці 4. Оплата працівнику-донору вільних від роботи днів за здавання крові 5.Як відкликати працівника з відпустки? 6.Чи може працівник отримати компенсацію за невикористану відпустку за попередні роки без звільнення? 7.Звільнення працівників, які виїхали за кордон 8.Чи можна звільнити мобілізованого працівника за угодою сторін?

Читати далі
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Відбулося планове засідання президії Профспілки

На базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича 21 червня 2023 року відбулася засідання президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. Основна тема якої - Забезпечення законодавства про освіту щодо фінансування та оплати праці працівників галузі.

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 12  по 16 червня 2023 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 12  по 16 червня 2023 року. 1.Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 2. Строк чинності колективного договору 3.Чи не буде порушенням трудового законодавства, якщо працівник з інвалідністю буде залучений до роботи у нічний час? 4. Частина трудових змін, запроваджених в період війни, будуть чинними і після її завершення 5. Чи можна на час простою примусити працівників піти у відпустку без збереження заробітної плати? 6.Відпустка під час простою: чи можливо поза графіком? 7. Чи можу я достроково припинити відпустку для догляду за дитиною? Роботодавець заперечує, щоб я виходила на роботу. 8. Чи може працівник отримати компенсацію за невикористану відпустку без звільнення за попередні роки? 9.Підтверджуючи документи для отримання соціальної відпустки одним з батьків 10.Дострокове зняття дисциплінарного стягнення відповідачем після звернення позивача до суду не позбавляє останнього права доводити, що догана була оголошена неправомірно.

Читати далі
Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності