Перейти до основного вмісту
Роз'яснення

Як правильно діяти роботодавцю і працівнику при врученні повістки на роботі:

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію, а повістки можуть отримати усі військовозобов'язані громадяни, у тому числі й на роботі.

Порядок дій роботодавця щодо оповіщення свого працівника передбачений пунктом 47 Постанови КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Так, роботодавець, отримавши розпорядження від ТЦК, зобов’язаний:

- видати наказ про оповіщення про виклик до ТЦК і СП, довести його до відома під особистий підпис військовозобов’язаних працівників і надіслати копію такого наказу у триденний строк до ТЦК;

- вручити повістку про виклик працівникові;

якщо такий працівник перебуває у відрядженні, відпустці або на лікарняному, роботодавець має письмово сповістити про це ТЦК і СП;

- забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП.

На цьому обов’язки та відповідальність роботодавця в частині оповіщення працівника про виклик до ТЦК і СП обмежується.

Надалі відповідальність за неявку до ТЦК і СП без поважних причин несе виключно військовозобов’язаний працівник. Якщо роботодавець виконав усі зазначені вище правила з оповіщення, він свою функцію виконав і, відповідно, нести відповідальність за дії своїх працівників, які стосуються військового обов’язку, роботодавець не буде.

Під час отримання повістки військовозобов'язаний повинен обов'язково перевірити правильність вказаних у ній своїх особистих даних, таких як прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, а також дату та місце (адресу) прибуття до Територіального центру комплектування (ТЦК) і Спеціальної психо-медико-педагогічної комісії (СП).

Форма повістки, яка повинна використовуватися для відправлення військовозобов'язаним, була затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 (Додаток 11). Якщо всі дані правильно заповнені і повістка відповідає встановленій формі, то військовозобов'язаний не має підстав відмовлятися від її отримання.

Принагідно зауважуємо, що допоки ВЛК не визнає громадянина придатним до військової служби за станом здоров’я, призвати його на військову службу під час мобілізації ТЦК і СП не має підстав.

Додаткова інформація для працівника !

Якщо працівник не з'являється за повісткою або відмовляється отримати повістку, він може нести адміністративну відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Згідно зі статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за такі порушення передбачено накладання штрафу у розмірах від 3 400 до 5 100 гривень.

А ось для утворення складу кримінального правопорушення за ст. 336 Кримінального кодексу України має бути висновок ВЛК про придатність військовозобов’язаного до служби і документально підтверджений факт неприбуття його до ТЦК і СП за повісткою на відправлення на військову службу без поважних причин.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності