Перейти до основного вмісту
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 15 по 19 квітня 2024 року

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 15 по 19 квітня 2024 року: 1.Суд перевірить на конституційність норми КЗпП щодо трудових гарантій для мобілізованих працівників 2. Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини? 3. По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності? 4. Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників? 5. Чи потрібно надавати документи для підтвердження поважної причини для звільнення за власним бажанням? 6. Суд поновив на роботі бухгалтерку: порушено строк для застосування дисциплінарного стягнення 7. Чи вносити запис про прийняття на роботу, якщо запису про звільнення у трудовій книжці немає? 8. Чи буде відповідальність за відсутній запис у трудовій книжці про звільнення працівника? 9. Чи входить до страхового стажу відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років? Якщо зараховується, то на підставі яких документів відбувається таке зарахування?

Читати далі
прямий єфір

Гранти, стипендії й масштабні зміни у фінансуванні вищої освіти

Заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк взяв участь у ефірі програми цифрового «7 каналу» з коментарем щодо питання змін у фінансуванні та держзамовленні закладів вищої освіти. Зокрема, мова йшла про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», за № 10399 прийнятий за основу Верховною Радою України 20 березня цього року.

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 25 по 29 березня 2024 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 25 по 29 березня 2024 року: 1.На що вплине для роботодавця і працівника ріст мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року? 2. Щодо своєчасної виплати заробітної плати працівникам 3. Якщо працівник відмовляється підписувати посадову інструкцію 4. Чи зараховується період простою в ДЗО до стажу для надання щорічної відпустки за роботу у шкідливих умовах ? 5. Чи можна звільнити з роботи жінку, яка має дитину з інвалідністю, під час дії воєнного стану?». 6. Чи потрібна заява від працівника на продовження відпустки, якщо працівник захворів під час щорічної відпустки? 7. Яка буде дата звільнення, якщо працівник оформив відпустку 8. Затверджено Порядок видачі довідок донорам крові та компонентів крові 9. Позиція Верховного Суду України у справі про булінг 10. Допомога одиноким батькам: хто та як може її отримати?

Читати далі
зміни в законодавстві

Зміни в законодавстві про відпустки для застосування у 2024 році.

24 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11 2023 № 3494-ІХ, яким змінено деякі норми законодавства, зокрема щодо питання надання відпусток.

Читати далі
бюлетень роз'яснення

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 19 по 23 лютого 2024 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 19 по 23 лютого 2024 року. 1.Призначення відповідального за військовий облік у закладі освіти 2. Для медичних працівників закладів освіти встановили доплату 20% від окладу 3. Чи можна звільнити працівника, який не надав військово-облікового документа? 4. Розлучена жінка виховує дитину з інвалідністю. Чи має право батько дитини на додаткову відпустку? 5. Контроль та відповідальність за ненадання соціальні відпустки на дітей 6. Як визначити строк застосування дисциплінарного стягнення працівнику, який перебуває у відпустці у зв’язку з навчанням у вищому закладі освіти? 7. Чи можна примусово відправляти працівників у неоплачувані відпустки?

Читати далі
Роз'яснення

Максимальна тривалість лікарняного листка непрацездатності, надсилаємо наступне роз’яснення (за матеріалами Пенсійного фонду України).

Максимальна тривалість лікарняного листка непрацездатності, надсилаємо наступне роз’яснення (за матеріалами Пенсійного фонду України).

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 29 січня по 2 лютого 2024 року

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 29 січня по 2 лютого 2024 року 1. Профспілки не підтримують проект Трудового кодексу 2. Рекомендації роботодавцям щодо дій у зв’язку із змінами правил надання окремих відпусток 3. Зміни в проведенні медичних оглядів в 2024 році 4. Особливості виплати лікарняних по вагітності та пологах 5. Юридична особа може звертатися до суду із заявою про встановлення факту недостовірності інформації в порядку окремого провадження, якщо особа, яка поширила таку інформацію, достовірно невідома 6. Чи вправі адміністрація закладу освіти надати матеріальну допомогу родичам померлого працівника?

Читати далі
Роз'яснення

Роз’яснення журналу «Оплата праці», № 2/2024 щодо розрахунку за новими правилами відпускного стажу для щорічної відпустки

Роз’яснення щодо розрахунку за новими правилами відпускного стажу для щорічної відпустки

Читати далі
Бюлетень роз’яснень поточного законодавства.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 22 по 26 січня 2024 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 22 по 26 січня 2024 року: 1.Чи встановлюється випробувальний термін за строковим трудовим договором? 2. Чи можна видати зведений наказ про прийняття або звільнення кількох працівників 3. Чи продовжувати щорічну відпустку у зв’язку з непрацездатністю для догляду за хворою дитиною 4. За одне трудове порушення догана і звільнення неможливі – позиція Верховного Суду України 5. Чи можна з ініціативи роботодавця звільнити працівника, який досяг пенсійного віку 6. Чи може роботодавець звільнити працівника за “невідповідність" займаній посаді? 7. Чи потрібно пропонувати вакантні посади під час скорочення у разі, якщо двомісячний термін на звільнення вже закінчився 8. Чи передбачений штраф за порушення правил військового обліку? 9. Чи впливає на розмір пенсії статус учасника бойових дій 10. Розміри мінімальної та максимальної страхових виплат

Читати далі
Роз'яснення

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 8 по 12 січня 2024 року.

Бюлетень роз’яснень поточного законодавства України за період з 8 по 12 січня 2024 року: 1.Розміри окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників у 2024 році 2. Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році 3. Що потрібно знати працівнику при отриманні оплати тимчасової непрацездатності у 2024 році 4. Чоловіки та родичі можуть оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років 5. Огляд судової практики за 2023 рік щодо відповідальності за мобінг 6. Звільнення з роботи за ініціативою працівника – основні аспекти судової практики 7. Які трудові права мають особи з інвалідністю

Читати далі
Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності