Перейти до основного вмісту
Роз'яснення поточного законодавства

1.Профспілка зможе ініціювати перевірку Держпраці

 

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону (№ 7251) про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин. Зокрема, законопроєкт передбачає надання профспілкам можливості ініціювати заходи державного контролю.

Так, у законопроєкті № 7251 передбачається, що профспілки, у межах повноважень, слідкують за дотриманням мінімальних гарантій трудових прав працівників. Вони зможуть інформувати регіональне управління Держпраці щодо незадекларованих трудових відносин і наявності порушень з припинення трудових відносин, а також щодо питань, які врегульовуються законопроєктом № 7251. Лист профспілки є однією з підстав для заходу державного контролю Держпраці.

Тобто, профспілковий комітет первинної профспілкової організації або вищестоящий виборний орган об’єднаної, районної, міської чи обласної організації профспілки працівників освіти і науки вправі офіційним листом звертатися до управління Держпраці у Чернівецькій області щодо перевірки фактів порушення керівниками закладів освіти прав працівників.

Безперечно, що цьому повинна передувати координації спільних дій профспілкових органів і управління Держпраці щодо дотримання керівниками реформ трудового законодавства під час воєнного стану.

__________________________________________________________

2.Верховна Рада 9 липня прийняла Закон України «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень», реєстр. №7426.

 

Законом встановлюється, що з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, забезпечення національної безпеки, заходів територіальної оборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації (у разі їх утворення) серед іншого можуть приймати рішення про здійснення видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів, про передачу коштів із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету.

Законом також визначено, що у період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування не застосовуються обмеження щодо здійснення нових місцевих запозичень та надання місцевих гарантій, а також не нараховується пеня та інші штрафні санкції у разі виникнення простроченої заборгованості суб’єкта господарювання за кредитом, залученим Автономною Республікою Крим, обласною радою чи міською територіальною громадою або під місцеву гарантію.

Загалом Закон спрямований на спрощення бюджетних процедур в умовах воєнного стану для ефективного та оперативного прийняття управлінських рішень в частині фінансового забезпечення першочергових потреб, спрямованих на відсіч збройної агресії проти України, потреб територіальної оборони, підтримки місцевої інфраструктури та життєво необхідних потреб жителів територіальних громад.

За матеріалами ВРУ

__________________________________________________________

 

3.Як прийняти нового працівника на місце працівника, який виїхав за кордон?

 

Працівник покинув робоче місце без будь-якого повідомлення та виїхав за межі країни. Як здійснювати оплату праці іншому працівнику, прийнятому на місце тимчасово відсутнього працівника, якщо той, що виїхав, не звільнений?

У період дії воєнного стану особливості ведення трудових відносини працівників визначені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Так, відповідно до приписів статті 2 Закону № 2136 з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Строковий трудовій договір — це один з видів трудових договорів який, на відміну від безстрокового, укладається на певний визначений строк.

Оплата праці працівнику, прийнятому на роботу за строковим трудовим договором, здійснюється за посадою, на яку його прийнято. Факт відсутності основного працівника, який не виконує свої обов’язки, на це не впливає.

Джерело: Держпраці

__________________________________________________________

 

4.Чи надається відпустка для навчання під час воєнного стану?

Якщо працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, у роботодавця відсутнє право відмовити працівнику у наданні відпустки у зв’язку із навчанням під час воєнного стану.

Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» регламентує, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), тільки в тому разі, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Джерело: Держпраці

__________________________________________________________

 

5.Вихід із декретної відпустки під час війни

 

Жодні особливості виходу працівника на роботу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку під час воєнного стану законодавством не визначені.

Отже, порядок оформлення виходу працівниці з декретної відпустки, як і раніше, залежить від того, чи виходить жінка з декретної відпустки достроково чи після повного закінчення відпустки для догляду за дитиною.

Джерело:  Держпраці

__________________________________________________________

 

6.Чи можна провести скорочення працівників, з якими відсутній зв'язок, під час дії воєнного стану?

 

Під час дії воєнного стану особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні визначає Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» . Для вирішення питань, які не врегульовані Законом № 2136-IX, роботодавці зобов’язанні застосовувати норми Кодексу законодавства про працю України.

Закон № 2136-ІX не скасовує та не змінює норми статті 49-2 Кодексу законів про працю України, де зазначено що про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Отже, роботодавець не може звільнити працівника за скороченням, якщо з цим працівником відсутній зв’язок, і немає можливості повідомити його про скорочення.

Джерело: Держпраці

__________________________________________________________

 

7.Чи можна працювати під час відпустки без збереження заробітної плати?

 

Ні, тому що це є порушенням трудового законодавства. Більше того, у такій відпустці, без сплаченого ЄСВ працівник не отримує страхового стажу, тобто втрачає пенсійний стаж та можливість оплати листків непрацездатності.

Якщо таке має місце, то роботодавцю потрібно негайно видати за згодою працівника наказ про повернення його до роботи.  Це дозволить працювати у правовому полі та мати належні трудові відносини.

 

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності