Перейти до основного вмісту
Профспілка

Профспілка звернулася до Кабінету Міністрів України з приводу необхідності прийняття постанови про встановлення з 1 квітня посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 3600 гривень.

Відповідно до статті 8 закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» розмір мінімальної заробітної плати з 1 квітня становить 8000 гривень.

Згідно з Пояснювальною запискою до цього закону у проекті Державного бюджету України на 2024 рік передбачено видатки на встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 січня 2024 року у розмірі 3195 грн, а з 1 квітня 2024 року – 3600 грн. Зазначено, що видатки на оплату праці працівників бюджетної сфери розраховано з урахуванням прогнозних розмірів посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальної заробітної плати. 

Громадськість неодноразово сповіщалася про забезпечення місцевих бюджетів видатками освітньої субвенції у 2024 році для підвищення зарплати педагогічним працівникам на 10,4% з – 1 січня і ще на 12,6% – з 1 квітня.

На сьогодні посадовий оклад педагогічного працівника найвищої кваліфікаційної категорії за 14 тарифним розрядом ЄТС становить 7732 грн і є нижчим на 268 грн від мінімальної зарплати. За 14 тарифним розрядом оплачуються також висококваліфіковані викладачі, інші педагоги закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти, керівники шкіл, де навчається до 300 учнів, та директори переважної більшості ясел-садків. 

Керівникам закладів позашкільної освіти посадові оклади передбачені на рівні 13 тарифного розряду, що на 747 гривень нижче мінімальної зарплати. 

Керівникам закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти з кількістю учнів та студентів до 300 осіб посадовий оклад встановлюється 15 тарифним розрядом в розмірі 8243 грн.

Оплата праці всіх інших працівників закладів та установ освіти, окрім науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, за виконану місячну норму праці буде з 1 квітня однаковою, на рівні 8000 грн, незалежно від складності роботи, її важливості і відповідальності.

Тому освітянська громадськість розраховує на якнайшвидше прийняття Урядом постанови про збільшення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС до рівня 3600 гривень, що, як витікає із Державного бюджету України на 2024 рік, забезпечено відповідними його призначеннями.

Таке рішення вкрай необхідне з метою забезпечення диференціації заробітної плати працівників установ та закладів освіти і науки, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості, відповідальності їхньої роботи. 

Аналогічне звернення також спрямовано до Федерації профспілок України для сприяння прискоренню прийняття відповідної постанови Кабміну.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності